Novo leto, nova jaz?

To leto ne grem na detox, ne bom se razstrupljala in moj glavni cilj leta ni shujšati (kot je bil to skoraj vsako leto).

Zakaj? 

Zato, ker če me je leto 2019 kaj naučilo, me je naučilo: 

  • Da sem nehala verjeti v diete
  • Nehala sem verjeti, da obstaja način one size fits all
  • Nehala sem verjeti, da lahko celo življenje živiš brez ogljikovih hidratov, brez čokolade in občasnega junka (in si ob tem ne želiš da bi nekoga ubil)
  • Nehala sem verjeti, da se moram siliti v telovadbo, ki traja uro, čeprav se tisti dan ne počutim dobro. Ker je telo totalno izčrpano in utrujeno. In ne to niso izgovori, to je poslušanje telesa, ki mu ponudiš počitek, ko ga potrebuje, ki mu ponudiš crkljanje ko ga potrebuje. In da namesto intenzivne telovadbe izbereš sprehod ali jogo, ki tvoje telo sprosti ni izgovor. 

Kaj me je naučilo leto 2019?

Leto 2019 pa me je naučilo tudi, da ni prepovedane in slabe hrane. Da si moraš vzeti odmor, ko ga potrebuješ. Včasih tudi od ljudi. Da se moraš na vsake toliko umakniti in si napolniti baterije. Ker samo s polnimi baterijami, si lahko koristen zase in za druge. 

Da je hrana lahko povezana tudi z občutkom varnosti, s pripadnostjo in iskanjem svojega mesta pod soncem. 

Leto 2019 je bilo težko in polno izzivov, turbulentno. Veliko sem bila gori, še več doli. Cenim nauke, cenim vse učitelje in vsa ogledala, ki sem jih srečala. V leto 2020 sem vstopila rahlo zmedena, ampak z upanjem in kar nekaj novimi ugotovitvami.

Novoletne obljube?

S vsemi ugotovitvami je prišla malo drugačna “obljuba” (oziroma naj bo raje želja) za novo leto.

To leto bi se rada naučila poslušati svoje telo, uporabljati svoj kompas. Rada bi se še boljše počutila v svoji koži. Želim si najti svoja mala veselja in jih čim več prakticirati in uživati v njih. Malo smešna trditev ampak, želim si tudi čim več stvari, ki delujejo in čim manj tistih, ki ne.

Iskala sem svojo besedo za 2020. Čeprav sem mislila, da je težko najti eno besedo (mi je enkrat samo priplavala – in ker sem rekla, da se bom v letu 2020 poskušala poslušati – here we go) je letos zame ta beseda DOSLEDNOST. Doslednost predvsem pri obljubah sebi. Rada bi bila dosledna, pri stvareh, ki vem, da mi pomagajo k izboljšanju življenjskega sloga in s tem tudi k izboljšanju mene.

Do naslednjič…

Objem, S.