Partnerski odnos? Sprejeti “senco” druge osebe

Vedno sem rekla, da eno je, da sprejmemo osebo, ko je vse rožnato in drugo je ali smo pripravljeni sprejeti tudi temno plat. Senco osebe. In bodimo iskreni, vsi imamo dve plati. In najbolj se bojimo tega, da bomo pokazali to našo temo in ko bo prišla na plano, kakšna bo reakcija druge strani. Ampak maske vedno prej ali slej odpadejo. Zato tudi pri sebi moramo vedeti, kaj je naša senca in do katere globine smo pripravljeni sprejeti senco druge osebe.

“Light is easy to love. Show me your darkness.”

— R. Queen

Konec koncev je važno, da sprejmemo osebo v celoti. Z vsemi njenimi slabostmi, napakami. Da je ne probamo spremeniti. Ker bodimo iskreni. Spremenimo lahko izključno sebe. Nikoli z nikomer ne bomo povsem kompatibilni. Nikoli ne bo vse štimalo. Važno pa je, da vemo te stvari predelati.
Da poskušamo razumeti odkod izhaja in zakaj na določene situacije reagira na določen način.
Ampak to lahko ugotovimo izključno če se vemo pogovarjati, če vemo prisluhniti.

Podobno kot pri prijateljih. Vemo kakšni so, ne poskušamo jih spreminjati. Radi jih imamo z njegovimi dobrimi in slabimi lastnostmi. Partner bi nam v prvi vrsti moral biti prijatelj.

Pa da ne bo pomote to ne pomeni, da trpimo čustveno ali fizično nasilje. Moramo vedeti postaviti zdrave meje. Povedati kaj nas moti in ugotoviti zakaj nas to moti in prisluhniti drugi osebi. Ji pustiti prostor ko ga potrebuje. Naučiti se kako funkcinira druga oseba. In sprejeti, da mogoče funkcionira drugače kot mi.

Partnerski odnos niso samo rožice in mavrice. Mogoče na začetku. Ko pa odpadejo maske, je tudi delo in razvoj. Podpora. Zaupanje. Sposobnost da se pokažemo. Sposobnost da se razgalimo. In se tem seveda tvegamo tudi to, da mogoče ne bomo sprejeti.
Ampak če se nikoli ne odpremo. Če nikoli nikogar ne pustimo dovolj blizu. Bomo težko zares izkusili iskreno ljubezen. In konec koncev se bomo težko tudi razvijali. Razvijamo se namreč tudi v partnerskem odnosu. Zato pravijo, da nekatere odnose včasih prerastemo. Ampak to je debata za kateri drugi post.

Objem,

S.