Vsiljen koncept močne ženske

Močna ženska je tista, ki ne joče, ki se ne jezi, ki je pridna. Pridna deklica, ki stisne zobe, ko je hudo. Drži vse niti v rokah. Ne pokaži, da si se v sebi popolnoma sesula. Na obrazu ti piše, da si jezna. Reguliraj to. Nasmej se. Stisni zobe. To nas učijo. To pa je tudi tisto kar nas na eni točki popolnoma uniči. Naučile smo se skrivati čustva, naučile smo se delovati v moškem svetu z moško energijo. Postale smo dominantne. Vse lahko same naredimo. Emancipacija. Dobivamo pa moške, ki smo jim bolj mamice kot partnerke. Svet se je obrnil.
Pozabile smo biti nežne. Pozabile smo biti ženske. Ne dovolimo si biti razvajane. Čeprav globoko v sebi še zmeraj hrepenimo po tem.

Bodi to. Bodi ono. Predvsem pa bodi dama. Ampak ne preveč.

Bodi lepa. Bodi vitka. Bodi vodja. Skuhaj doma. Pospravi. Živi zdravo. Športaj. Povej svoje mnenje, ampak ne preveč svojega mnenja. Reguliraj. Nosi krilo, ampak ne bodi cipa. Bodi sexualna, ampak ne daj vsakemu. Sledi sebi, ampak v okvirjih družbe. Furaj dve službi. Ampak bodi tudi dobra gospodinja. To je družbeno sprejemljivo. Obnašaj se kot dama.
Pozabili pa so nam povedati, da biti dama pomeni tudi, da včasih pustimo vse vajeti iz rok. Da se pustimo razvajati. Da nam ne bo krona padla iz glave, če nam kakšen moški pridrži vrata in se mu zato prijazno nasmehnemo. Da je ok, da včasih pustimo, da se poskrbi tudi za nas.

Kaj je močna ženska za mene?

Ženska, ki živi sebe. Ki se ne boji povedati ne. Ki prizna, da se včasih sesuje in rabi pomoč. Ki se pusti razvajati in namesto ugovarjanja “kaj meni to treba” preprosto reče hvala. Ki si ne boji pokazati čustev. Ki dela na sebi. In ve najti ravnovesje v tem ponorelem svetu. Ki pleše kot da jo nihče ne gleda.
Predvsem pa ta ki se zaveda, da stvari grejo redko po planu. In da je včasih treba dvigniti roke, spustiti kontrolo, se odstraniti iz situacije. In tudi če se vse sesuje, je to včasih ok. Ker se bo znova sestavilo.

Objem,

S.